Sunday, July 4, 2010

PERSANDINGAN HANIM~

Hari sabtu y lepas, aku ngan montel g jemputan kat tenggaroh 2, kota tinggi..
persandingan member sekerja aku... aku bertolak dlm kul 1ptg gak ler..
n sampai cna dlm kul 3ptg... perh jauh tu, pnt r sbb aku y kene driver..


tiba je kat cna mmg kebetulan pengantin tgh bersanding...
n kebetulan gak member2 lain pun sedang sibuk bergambar, so aku pun tumpang menyelit gak..
uols layan je pic ne yer~

pastu masa nak blk, si montel bwk kete.. sape y pnh g tenggaroh kat kota tinggi,

musti tau kan keadaan jln di ctu...

so ape lagi si montel lepas kan gian utk drift ler... aku kat sebelah dh kejung, uols tau x!!!

aku mare sgt n smpai ugut dy, kalo dy x reti bwk slow.. aku nak turun...

after that bru dy bwk slow...tau pn takut!!!

n kali selamat sampai umah dlm kul 6 gitu...

Friday, July 2, 2010

INTERVIEW...

tadi aku g lagi interview kat kilang gak...
mula nye aku promise aku nak g petang rabu tu...
tapi pikir2 malas le pulak...
so bila company tu call aku, so aku ignore kan saje...
tetiba korg tau x, mrk boleh call aku pakai no opis...
mcm seboleh2 suruh aku g attend interview tu...
masa dy tnye nape aku x dtg, janji mau dtg...
so aku leh beri alasan y aku lupe bahawa ari ne kene attend interview..
pastu aku ckp ler, fn aku kat laci that y x dgr calling for u...
(ceh wah alasana aku boleh pakai x???)

so tadi aku mintak kebenaran kuar skejap ngan boss pendek...
alasan aku nak ke bank.. (tipu kering lagi ...peace)

so aku sampai company tu dlm kul 1.15 ptg...
aku lewat dlm 15 min...
masa nak isi form kebenaran, aku lupe nak amik pen kat dlm kete..
so aku pinjam ler guard punye pen...
korg tau si guard tu leh selambe sound aku, pen is important utk interview...
menyingga aku mendengar sinis dari india security tu...
aku pun sound balik, bukan x de pen but dlm kete la...
(cerewet betul guard tu, blm jumpe manager lagi..)
pastu siap ajar aku mcm mn nak buka pintu gate..
mmg cukup bengang le... aku rasa dh mcm bodo je...

pastu lepas msk bilik meeting room sambil buat form application n sambil2 tnggu peng"interview"
korg tau, sopan je aku duduk tau... mcm terasa gadis melayu akhir huhuhuhu
so dlm 10 min, dtg ler sorg mamat cina n minah cina utk interview kan aku...
so masa tu aku teruk kene soal beb...
mamat cina : i x mau tanye byk, nape awk nak mintak gaji mcm tu... setakat experience beberapa tahun je... (angin je aku mendengar nye tapi aku cool lagi)
aku cuma senyum je...
mamat cina : i x tau le, nape kebanyakkan mereka y dtg mintak gaji lebih dari kilang lama... cthnye engineer or asst. engineer mintk gaji rm 4000 tapi kilng lama cuma bg rm 1600... logik ker??
(dy boleh soal aku mcm tu tapi masa tu aku mmg rasa nak blar je..tapi sebaik minah cina tu byk backup aku)
minah : i mau tanye u, brape anggaran gaji y u mau??
aku : around rm1200 lor (masa tu, aku mmg dh blur)
pastu aku jwb balik...
aku : u tau kan kte dtg dari kilng bergaji rendah, so bila dpt offer dari kilng besar especial kilang company europe, suma org akn demand tinggi... ne suma normal tau... suma akan buat benda y sama.. (amik ko!!!!)

mamat n minah tu nganguk2...

so last2 dy bagi aku rm 1300 gak...
so now aku hnye tnggu panggilan dr mrk sama ada mrk amik aku keje ke x...
wish me luck...
kalo dpt, mungkin rezeki aku dpt kt cna le...

Wednesday, June 30, 2010

Skrg company y tempat aku bekerja tgh nak tukar system baru iaitu ERP syteline (btul ke aku eja).. system ne dlm kategori canggih (ye ker???)
Bagi aku kalo secanggih mana pun atau semahal mn pun tapi menyusahkan pekerja lain, x de guna pun...
kat company aku hanye provided kan 35 ruang for login saja...
bayangkan semua plant pakai system itu n hanye ada 35 login je,,,,
so kami suma berebut2...
masuk je kerja terus cepat2 g buka system tu.. kalo dah pkul 7.30 pagi, jgn harap le korg dpt masuk system itu...
bila aku tnye ngan boss pendek, ada je alasan dy..

aku : nape susah sgt nak masuk system ne...
Boss pendek : oh sebab ruang for login terhad sgt. cuma 35 ruang utk satu company pakai...
aku : ala provided le byk sket.. x nyusahka org maa... u dah everyday push korg utk settle kan keje, tapi kalo system pun susah nak login so cm mn i nak clearkan keje2 i ne.. (alasan semata2 padahal, malas nak buat keje tu)
Boss pendek : u tau x, 1 login tu kene bayar USD3000/year...
aku: oooo.... (tapi dlm otak aku pikir, kalo dh tau mahal wat pe nak gak guna system ne)


pasal tu ok lagi, y bertambah aku bengang bila time nak key-in invoice dlm system...
perhhhhh byk sgt menu y perlu tekan sana, tgk cne...
utk satu invoice kene amik masa 10 minit tau...tu belum y issuing plk...
bengang le aku....

lolololo

Lawa tak background aku???
hehehe..
saje je nak tukar mood...

Friday, April 9, 2010

8 Perkara Buat Suami Benci Isteri

C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…8C Buat Suami Benci Isteri

C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata – mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…

C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….

C8. CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.

8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.Renung2kanlah dan selamat beramal…..

p/s: aku saje nak share ngan korg... sesama y ada berperangai mcm tu, so kita sesama ler berubah kepada yang positif... terutama pada yang bakal dirikan rumahtangga like me...

Wednesday, March 31, 2010

kl dRIFT~

Yeeehhaaa!!!!
smlm aku g tgk wayang citer KL DRIFT...
x kisah ler org nak ckp aku ne kesiangan sbb lmbt bebenor..
tapi ada aku kisah...
tapi kan aku rasa mmg best ler citer ne!!!
memuaskan ati kami suma...
aku g nak ibu n adik aku...
korg nak tau, ibu aku punye ler khusyuk giler tgk citer tu!!!
smpi kan aku tanye dy, dy ler buat x tau!!!
yg plg kelakarnya, time bila mrk drift jer, kpala ibu aku pun ler ikut senget...
penghayatan yg lebih seh....
after abis je citer tu, ibu sound aku...
" ko ne bising ler, kan ibu tgh nak study ne..."
aku n adik aku tergelak besor seh...
mengalahkan kami berdua...
tu ler perangai ibu aku...
kalo bwk kete mengalahkan budak umur 20-an...
tapi aku rasa nak g lagi ler tgk citer ne lagi...
best bangat beb!!!
babai dude~

Sunday, March 14, 2010

PENAT SEH~

smlm aku g melaka with my ibu.. kami berdua je yang pegi...
aku ajak si tontel, tapi dy kene kerje plk...
so terpakse ler aku y driver sorg2...
nak suruh ibu y driver kesian plk tgk dy...
aku bertolak dari umah kul 11.30tghari..
n sampai melaka dlm kul 1.00ptg..

sampai je air keroh, aku terus call tontel..
sbb nak inform dy, y kami dah sampai melaka...
dy punye ler mare kat aku sbb bwk kete cuma 1jam 30 minit jer...
siap perli aku, nati enjin tercabut... baru tau!!!
ala aku baru je bwk 130-140km/j..
ye ala, kalo dy leh plk bwk kete sampai 150-160km/j..

sampai je melaka kami terus ker KOTA FESYEN MITC kat air keroh...
perh menjuling mata aku g tempat ctu...
rasa x puas sgt..sempat gak beli 2-3 item utk preparation my wedding...
tgk jam dh kul 7..
takut balik tghmlm plk...
so x sempat ronda2 ke semua kedai...
ibu ckp, nati kite g lagi...
byk benda dy nak memborong lagi...

so sampai umah dlm kul 10 mlm..
sbb kat highway jammed plk..
kalo x kul 8.30mlm dh sampai di umah..
sampai umah aku terus membuta..
bdn dh terasa penat sesgt seh!!!

maka ari ne masih terasa penat lagi...
aku rasa mcm malas nak OT...
baik balik terus tido.....
 

PerjaLAnan keHidupan SOrang GAdIs © 2008. Thanks to Blogger Templates | Template Design By: SkinCorner